Velogi – Pyöräilevä videoblogi – Maastopyörän takavaihtajan ongelma – ketjua hylkivät rissat!

20069
Julkaistu täällä: tammikuu 3, 2017 Julkaisija: Velogi - Pyöräilevä videoblogi
 

Maastopyöräni Shimano XT takavaihtajaa on vaivannut kummallinen ongelma. Ketju hyppää pois rissapyörien eli ns. ohjainrullien päältä ja jää jumiin rissan ja vaihtajan häkin väliin.

Vaihdoin kokeeksi uudet XT ketjut, rissapyörät ja häkin reunapellin, mutta vähän ajan päästä ilmiö alkoi taas toistumaan. Tällä kertaa taisin kuitenkin keksiä mistä kiikastaa!

Kampisetti Shimano SLX 24/38
Takapakka: Shimano SLX 11-36 10-v.
Takavaihtaja Shimano XT Shadow Plus RD-M786-SGS
Ketjut Shimano XT Chain CN-HG95 10-speed 116 Links

Varaosat:
Shimano XT Jockey Wheels RD-M780/781/786
Shimano Chain Guide Plate SGS for RD-M781/786/670/675

Affiliate linkki Shimano pyörän osiin Ebayssä: ebay.to/2mC0OLG

Tilaa Velogin YouTube-kanava nähdäksesi lisää vastaavanlaisia videoita – ei maksa mitään! bit.ly/velogisub

Tilaa myös Velogin maksuton uutiskirje pysyäksesi ajan tasalla: bit.ly/veloginews

”Onneksi pyörä on keksitty” paidat ja muut Velogi tuotteet: bit.ly/velogishop
tai https://printmotor.com/velogi/

Jos olet aloittelemassa pyöräilyä, suosittelen Pyöräilyn perusteet – verkkokurssia, joka tarjoaa oikopolun pyöräilyn pariin: bit.ly/pyorailemaan

Pyöräilyn perusteet voi nyt omaksua myös e-kirjana: bit.ly/pyoranpaalle

Jos sen sijaan YouTube videoiden teko kiinnostaa, niin ala seuraamaan myös Videoneuvosta ja tilaa kanava: bit.ly/videoneuvos_sub

Lisätietoja:
http://www.velogi.com/
Twitter: https://twitter.com/Velogi_com
Instagram: https://www.instagram.com/velogi_com/
Facebook: https://www.facebook.com/velogi
www.youtube.com/c/velogi

41 comments

 • MopoOlvi 2 vuotta sitten

  Ei vittu bilteman 20€ vaihaja on parempi

  Vastaa
 • RandomApina 2 vuotta sitten

  Arvasin heti alussa ettei ketju kiristy tarpeeksi. Tosin tuota tarkkaa mitoitusta en. Toinen patenttiratkaisu olisi ollut käyttää kahta ketjulukkoa.

  Vastaa
 • ÄSSÄ YT 2 vuotta sitten

  millon aloit harrastaa maantiepyöräilyä

  Vastaa
 • Studiokukila 2 vuotta sitten

  Mä vein just toissaviikolla mun pyöräni parvekkeelta omaan häkkiin varastoon, ei tuu pyöräiltyä kuin kesäisin niin nyt se saa olla lämpimämmässä kuin tuolla kylmällä betonilla parvekkeella.. Kaiken kruunas uusivuosi sillä että oon kipeenä, ääntä ei lähde tai = viskibassoillaan tällä hetkellä..

  Vastaa
 • Aron Muñoz 2 vuotta sitten

  Kannattaa varmaan infota myös Ajopyörään tästä, niin voivat laittaa pulmasta palautetta myös Shimanon suuntaan.

  Vastaa
 • latuman 2 vuotta sitten

  Ei tulis tässä elämässä pieneen mieleenkään ajaa ketjulla ristiin. Yhtä nopeaahan se on vaihtaa edestä sitä vaihdetta kun takaakin, niin ei sen koskaan ristissä tarvitse olla, edes hätätilanteessa. Sen pitäs tulla selkärangasta. Jo pelkällä 1×11 järjestelmällä, joka on sentään suunniteltu äärimmäisiin kulmiin, on syytä odottaa aikaista kulumista ääripäitä käytettäessä.

  Älä vaihda ristiin!

  Vastaa
 • Gabe newell 2 vuotta sitten

  aina kun ostatte uuden pyörän ottakaa muutama pala ketjusta pois sama ongelma ollu aina

  Vastaa
 • MrKarskinen 2 vuotta sitten

  Ja lenkkiä lyhyempi ketju on kokeiltu, eikä toimi? Omassa maastovaihtajallisessa hybridissä oli jotakin ketjuun liittyvää ongelmaa ja muistaakseni lyhensin ketjua ja ongelma poistui.

  Vastaa
 • MrDementori 2 vuotta sitten

  En ymmärrä, miten ketjulukolla pystyy hienosäätämään ketjun mittaa. Sehän korvaa ulkolinkin, ei siis lisää eikä vähennä mitään. Sinkulahommissa jotkut käyttää ns. half-linkkiä, jolla temppu onnistuu. Se on toisesta päästä ulkolinkki ja toisesta sisälinkki. Ei vaan taida olla saatavilla vaihdeketjuun. Sanoisin, että ketjun mitan säätö tai rattaiden pois jättö on vain oireiden hoitamista. Varsinainen tauti lienee vaihtajassa. Piti ihan käydä kokeilemassa ja mun kaikissa kolmessa vaihdepyörässä ketju ei mene tuohon väliin, vaikka yrittäisi väkisin tunkea. Vaihtajat vanhempi XT, Zee ja Ultegra.

  Vastaa
 • Antti Rissanen 2 vuotta sitten

  Onko jalkojen kanssa ollut jotain ongelmia kun et juoksua harrasta? Sain tuosta muut harrastukset videosta tälläisen kuvan. itse aloitin pyöräilyn jalkavaivojen vuoksi. Jatka samaan malliin videoita on hauska katsoa!

  Vastaa
 • mrugalaboga 2 vuotta sitten

  Ei ole omaa kokemusta, mutta näytti kyllä heti alussa siltä, että ketju on liian löysällä.

  Vastaa
 • Kari Lempiäinen 2 vuotta sitten

  MrDementori on kyllä oikeassa. Se on sen ketjun pituuden kannalta ihan sama onko siinä käytetty ketjulukkoa vai ei. Mietippä asiaa, sisälinkki ja ulkolinkki pareja siinä on, oli siinä ketjulukko tai ei. Se half-link juttu on sitten asia erikseen. Onko takavaihtaja lyhyttä vai pitkää mallia? Niissähän on tietty määrä rattaiden koko eroa jota vaihtaja pystyy käsittelemään. Jospa sinulla on lyhyempi malli joka ei pysty hanskaamaan tarpeeksi pitkää ketjua.

  Vastaa
 • Extreme Stunt Driver 2 vuotta sitten

  Taas hyvä ja tarpeellinen video. MTB:stä ois kiva jos tulis enempi videoa ku kuitenki ite harrastan maastopyöräilyä. (videoita teen pitkälti freestyle mtb:stä)

  Vastaa
 • henkka990 2 vuotta sitten

  Itsellä oli vastaavanlainen ongelma, joka poistui vaihtamalla shimanon originaalien rissapyörien tilalle tacxin urakuulalaakeroidut. Shimanon rissapyörissä on ominaisuus, että myös alemman rissapyörän laakeroinnissa on väljää heti uutena toisin kuin esim sramin vastaavissa.

  Vastaa
 • Hyppyrotta 2 vuotta sitten

  Hei, minkäs telineen varassa Kona roikkuu videolla? Vaikuttaa kätevältä.

  Vastaa
 • Ilari Aalto 2 vuotta sitten

  moi

  Vastaa
 • Timo Syrjämäki 2 vuotta sitten

  Kiitos mielenkiintoisesta videosta! Tervehdyhän..!
  Alussa jo kuolasin että tuleeko tässä nyt ratkaisu omaa takavaihtajaanikin vaivaavaan ropleemaan, ei tullut:) Mulla on maasturissa sama XT:n vaihtaja tuolla shadow+ systeemin vivulla. Ongelmana on se, että isommalle rattaalle vaihtaminen vaatii sormesta paljon voimaa ja jos shadow on päällä (kuten normiajossa pitäisikin) voiman tarve on aivan hillitön eikä vaihtaja meinaa antaa myöten. Puoltoista vuotta vanha kohtuu vähän ajettu pyörä, vaihdevaijeri kertaalleen vaihdettu ja toinen vaihtaja jo menossa (vaihdoin vaihtajan jo kerran tästä syystä mutta uusi alkaa jo olla pahempi kuin alkuperäinen). Vaimon pyörässä on pykälää edukkaampi vaihtaja ilman tätä shadowta ja ai kun vaihde vaihtuu liukkaasti. Pitäisikö tuo vaihtaja avata ja rasvata vai mitä.. Ajatuksia otetaan ilolla vastaan!

  Vastaa
 • Roni Saynajakangas 2 vuotta sitten

  Voi olla toi sun xt:n kytkin viallinen. Mä oon kokenut sen jo kerran, kun tilasin ketjureaktiosta uuden bergamontin ja siinä oli sram x9 takavaihtaja, jonka kytkin oli vissiin vaurioittunut rahdissa ja oli rikki ennen, kun sain edes pyörän käsiini. Kannattaa kokeilla myös, jos vaihtajakorvike on vääntynyt.

  Vastaa
 • mclang 2 vuotta sitten

  Minulla on Felt Double Double 30 läskissä sama Shimano XT Shadow Plus takavaihtaja.

  Hyvä systeemi kun tulee metsässä rynkytettyä… Mutta pysäytti menon aika äkkiä kun hyppäsi ketju tuohon väliin ja väänsi koko systeemin ylös takapakan, melkeimpä voisi sanoa että ympärille 🙁

  Sain kuitenkin väänneltyä vielä toimimaan – ja nyt kun pyörässä on sähkömoottorin takia normaalia isompi eturatas (Lekkie Bling ring 42T, alkuperäinen 38/24T), niin kireys ei ainakaan ole ongelma.

  Vastaa
 • Tommi Kivimäki 2 vuotta sitten

  Mystiset vaihtajaongelmat on kyllä ikäviä ratkaistavia. Ne ei tule yleensä esille, jos polkimia pyörittelee huoltotelineessä. Ei pääse millään näkemään, mitä tapahtuu.

  Paranemisia! Yskäkohtaukset on kyllä aina pahimmillaan kun kamera rullaa.

  Vastaa
 • Niko Luojumäki 2 vuotta sitten

  Olis ollut mielenkiintoista videota suoraan takaa päin. Onhan vaihtaja/korvake varmasti täysin suora? Naarmuista päätellen joskus ainakin on saanut vähän iskua. Ja toisaalta olisi ollut mielenkiintoista nähdä iso-iso -ratasyhdistelmä. Eikö sieltä tosiaan ole varaa ottaa yhtä lenkkiä pois?

  Vastaa
 • Joel Hagström 2 vuotta sitten

  Mikä on muuten Velogin katsotuin video ?

  Vastaa
 • Mika Hakala 2 vuotta sitten

  Eikä yskitä nyrkkiin vaan hihaan, tällä yksinkertaisella tavalla vältettäisiin aika moni infektio. Hihasta ei pöpöt pääse ovenkahvoille, vesihanoihin, hissin nappuloihin jne. muita tartuttamaan.

  Vastaa
 • Lauri Pullinen 2 vuotta sitten

  Toihan vetää toi pieni eturatas ketjua vasemmalle, jolloin se hakee rissan hammasta ketjun reunaan. Ihan hyvä ratkaisu on sulla. Mä katoin enkunkielisen BNetworkin takavaihtajan jousen säätöä. Silleenkin vois saada jouseen lisää pelivaraa. Mua kiellettiin ajamasta pienimmillä rattailla, että en ole ajanut juuri pienimmillä enkä isoimmillakaan rattailla. Vähän kehnoa ajaa silleen, kun takavaihtaja laahaa ketjuun ja ketjua vetää rattaat kumpaankin laitaan. Vaihteet menee kyllä päällekkäin, että mullakin 3×7 vaihteistossa on kai joku 12 vaihdetta, kun menee välityssuhteet päällekkäin eri yhdistelmillä. Ite valitsin jonkin aikaa säätää isoimmat vaihteet helpommin päälle meneviksi ja pienemmät huonommin. Nyt säädin takaisin, kun talvella ei tule käytettyä isoja vaihteita. Ketjut on muutenkin melkoisessa kunnossa, kun ei ole vaihdettu ollenkaan, vaikka käytettynä sain. Ei ehkä tarvi mitata enää 0,7%-mitalla ;D

  Vastaa
 • Lycosa 2 vuotta sitten

  Velogi en oo todellakaa ekspertti vaihteiden suhteen ja pyöristä en tiedä. Mutta;

  Mulla pyörässä (maastopyörä, 27 vaihteinen suunnilleen) niin kun vaihdan vaihdetta niin ei heti vaihda. onko normaalii… En yhtään ymmärrä näistä vaihteista ja pyöristä :/! Siis tosiaan se ei heti vaihda sitä vaan sit ku haluaa ja saan vauhtia…. tai silleen vasta siti kun vaihdan pari vaihdetta niin se vaihtaa pykäliä. jotain tommosta… en kyl oo varma…. onko ongelmaa edes mitään.

  Ja se ärsyttää kun farkuista lahje repesi viime kesänä ku pyöräilin :d onneks halvat perus farkut vaan :D. Mutta pitää tässä ottaa semmoset housut joissa lahkeet tiukemmat yms, laittaa vaikka kuminauha pohkeen/nilkan seudulle ettei housut oo löyhät sieltä… Repee muuten housut. Käytän esim college housuja. Pitäs olla rattaille semmonen suoja ettei polkimilta repase lahjetta housuista…. äsh. En taas ymmärrä miten pyörät toimii kun oon niin aloittelija! 😀 mutta joo…. tämmösiä pari pientä ongelmaa. Ei siinä mitään… tuli vaan mieleen.

  Vastaa
 • JNSbikelife 2 vuotta sitten

  paljon tuo pyörä makso?

  Vastaa
 • Veikko Saxberg 2 vuotta sitten

  auttaisikohan c guide chain tensioner tuohon ongelmaan

  Vastaa
 • Velogi - Pyöräilevä videoblogi 2 vuotta sitten

  Ketju ylsi kuin ylsikin iso-iso ratasyhdistelmällä vaikka siitä otti lenkkiparin pois, eli ongelma on lopullisesti ratkaistu. Näin myös vaihtajan säädöt on saatu palautettua ennalleen.

  Vastaa
 • Sweety 2 vuotta sitten

  Miten vaihtaja vaihdetaan maastopyörästä`?

  Vastaa
 • Samppa Kivimäki 2 vuotta sitten

  En osaa mun pyörän lövy jarruja kiristää voiks auttaa?

  Vastaa
 • Paveliplay // Roblox 2 vuotta sitten

  Tää autto mua

  Vastaa
 • ZombieZapple 2 vuotta sitten

  mitähän ny teen ku laittaa vaihteen kutoselle tai seiskalle se ei liiku siit vitosesta mihinkään..?
  muut vaihteet toimii kyl mut 6 ja 7 ei millään.

  Vastaa
 • Riku Boy 2 vuotta sitten

  Pyörissä ei saa pyörittää ketjua takaperin mun huolja on sanonu

  Vastaa
 • Riki IV 2 vuotta sitten

  Vähän myöhään tulee tää mutta onko Inseran Nyx 26 hyvä maastopyörä tälläselle 12v alottelijalle?

  Vastaa
 • NuuskizGT 2 vuotta sitten

  Mun pyörä on nyt totaalisesti paskana siin on nii vitusti vikoja tullu puoles vuodes ja viat on seuraavat=takarengas paukahtaa hetkenä minä hyvänsä, deraileri jokaisella mahdollisella tavalla rikki (ei iha), uudet vaijerit ,mittarit vähä heittää (joka ei sinänsä haittaa), ei crippejä, jarrut surkeat ja halvemmaksi tulis varmaa ostaa uus pyörä…

  Vastaa
 • Eeti Kareinen 2 vuotta sitten

  Onko toi konan pyörä?

  Vastaa
 • Etsi mamu! 2 vuotta sitten

  Mun vaihta katkes

  Vastaa
 • mirtsukka12 p 2 vuotta sitten

  Mitä tehää jos ei mee kunnolla 1 vaihteelle

  Vastaa
 • thesota man 2 vuotta sitten

  kiitos mulla oli sama asia kanssa kiitti🙏👍☺

  Vastaa
 • Kossu Taunus 2 vuotta sitten

  Itselläni on ollut jo ainakin vuoden semmoinen ongelma, että liialla polkemisella ketjut hyppivät. Ja pienissä töyssyissä varsinkin. Aina kun tämä tapahtuu, lyön polvet vaihde liipasimeen, ja se sattuu niin maan perkeleesti. Luulen, että ongelma on löystynyt, ja väsynyt takavaihtaja. Kiristin on melko löysä, jolloin ketjuilla on helpompi hyppiä rattailla. En kuitenkaan jaksaisi uusia koko takapakkaa ja vaihtajaa, koska pyörä on vuoden 08 26 tuumainen 24 vaihteinen Felt q520.

  Vastaa
 • Markku V 2 vuotta sitten

  Ristiin vaihtaminen?

  Vastaa

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.